Microbuzul/maxitaxiul (sau maxi-taxi)

Întâmplarea pe care o reproducem aici ar fi nostimă, poate chiar hazlie şi benefică schimbului de substanţe în organism, dacă n-ar fi dintre cele deosebit de triste la o cugetare cât de cât serioasă. Cică, nimerind în familia unor cunoscuţi bucureşteni, o basarabeancă de-a noastră, volubilă ca între neamuri, îi informa pe stăpânii ospitalieri cum se descurcase prin capitala Ţării: luase “o rutieră” de la Gara de Nord, apoi altă “rutieră” până la bulevardul Văcăreşti…

– Ai văzut vreo rutieră prin Bucureşti? s-au mirat gazdele.

– Mişună şi pe aici, ca şi pe la Chişinău! nu se sinchisi de mirarea cunoscuţilor săi basarabeanca. Unde te întorci, “rutiere” şi “rutiere”!

Aici stăpâna casei interveni direct şi poate niţel tăios:

– Bine, doamnă, dar rutierele sunt maşini pentru construcţia drumurilor / şoselelor, şi nu pentru călători prin oraş!

– Ei, lasă, draga mea, hotărî să “dreagă” întrucâtva situaţia stăpânul casei, domnia sa are în vedere microbuzele, maxi-taxiurile…

Revenim în urbea noastră de pe maluri de Bâc şi mai explicăm o dată: mijloacele de transport de dimensiuni mici sunt microbuze, mai simplu – autobuze uşoare, simple, lesne manevrabile. Li se mai spune maxi-taxiuri (sau: maxitaxiuri, existând și varianta fără cratimă), şi nicidecum “rutiere”.

Când am scris prima oară că nu e corect să întrebuinţăm cuvântul “rutieră” pentru microbuz, un coleg încerca să ne explice că “uzul” e un factor foarte important, care poate dicta în mare măsură în problemele de cultivare a limbii, ba chiar ne apostrofase, chipurile – “ce, e mai bine să auzim la stânga şi la dreapta zicându-se маршуткэ, маршутчь?”

Slavă Domnului, parcă am scăpat de rusismele pomenite, dar nu ne-am face până la capăt datoria dacă n-am repeta – şi nu numai o singură dată – că toţi acei conaţionali care utilizează cuvântul “rutieră” în loc de microbuz sau maxi-taxi sunt – şi ei – nişte poluanţi ai limbii române, chiar dacă – admitem – bine intenţionaţi. Spre incomensurabilul nostru regret, folosirea corectă a substantivelor rutieră, pe de-o parte, care înseamnă – nu vom obosi niciodată să precizăm – maşină pentru construcţia drumurilor / şoselelor, şi microbuz / maxi-taxi, pe de altă parte, rămâne în continuare o problemă în spaţiul est-prutean.

 

(Ion Ciocanu, Darul lui Dumnezeu, Chișinău, 2009)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s